Веган сирене „Monterey Jack“/Кашкавал

Когато пробвах соево сирене за първи път, не бях особено впечатлена. Структурата му – една такава ронлива, песаклива дори, суха… а вкуса – никакъв го няма. Последваха експерименти с различни вкусове, различно произведители, различни начини на приготвяне, в различни ястия… и някак си свикнах, приех го и понякога си купувам тофу. Но не бих казала, че го обичам и че ми е от фаворитите. По-скоро за разнообразие, за цвят към салатата, за част от някой „чийз“кейк… Не съм и пробвала да го направя в домашни условия – някак си не ме влече, въпреки, че тогава може да ми се хареса повече.

На по-късен етап пробвах „silken tofu“, или т.нар. „копринено“ тофу. То е с по-приятна структура, по-кремообразно, направо „копринено“ нежно и меко. То се използва предимно като заместител на заквасената сметана (на гъстота е същото, но не е киселеещо) в различни сладкиши, торти, чийз-неща и т.н. Кремчето в торта „Гараш“, освен, че е с много шоколад, за основа съм ползвала въпросното тофу. Проблема при това тофу е, че е неоткриваемо в България, или поне беше трудно откриваемо, преди година, когато го търсех упорито. А и ми се видя скъпичко… За приготвянето му в домашни условия – има как да стане и ще разкажа, когато стане. А сега за друго ми се пише – за едно сирене, което (за сега) е на базата на соя, но няма нищо общо с тофу. Ако се приготви по оригиналната рецепти, би трябвало да бъде твърдо, да се стърже на ренде, да се топи на пица и даже да хваща коричка. В моя вариант не се стърже на ренде, но пък се топи, прави балончета като кашкавал и хваща коричка. Неговият млечен вариант се казва „Monterey Jack“. 

след 8 часа

След 8 часов престой мазнината се отделя, сгъстява се и прилича на майонеза.

Понеже в България си имаме много и различни вкусове и марки кашкавал и на всичко казваме „кашкавал“, полученото сирене мога без колебания да нарека „веган кашкавал“

Рецептата е взаимствана от интернет пространството (не помня кое точно, но няма бг превод), като една от най-важните съставки е сменена с друга, подобна, но не същата, поради неоткриваемост (освен, ако не се поръча от ebay), не достатъчно упоритост в търсенето от моя страна – тъй като съм убедена, че в България се ползва от производителите на кисели млека, колбаси и разни други ядливи и не дотам ядливи продукти с цел, както обикновено – производство на по-голямо количество продукт с по-малко материали, като основата на продуктите е вода… От тук следват и колебания доколко е подходящо в опитите си да направя нещо здравословно, да използвам именно тази добавка – става въпрос за карагенан, или Е407 (сигурно има хора, които като чуят карагенан, правят асоциация с т.нар. „суха кръв“ и им настръхват косите).

още топло

Докато е топло е разтегливо и податливо на оформяне.

  • 1 чаша растително неподсладено кисело мляко*
  • 1/2 чаша вода
  • 1/2 чаша олио от гроздови семки (по оригинална рецепта е с рапично олио)
  • 1 1/2 ч.л. сол
  • 3 с.л. брашно от тапиока
  • 4 с.л. агар-агар на прах (по оригинална рецепта – 2 с.л. карагенан)

Киселото мляко, водата, мазнината и солта се пасират до получаването на кремообразна течна, хомогенна смес. Премества се в стъклен съд и се покрива с тензух. Оставя се на стайна температура от 8 до 24 часа, за да се „закваси“. Времето за заквасване зависи от това до каква степен искаме сиренето да бъде „остро“ на вкус. Колкото по-дълго престои, толкова по-остро ще бъде.

Сместа се премества в съд с незалепващо покритие и се добавя брашното от тапиока и агар-агара. Преди да се сложи на котлона се разбърква достатъчно добре, че да не останат бучици. При слагане на котлона пак се бърка непрекъснато, докато сместта стане гладка и лъскава и започне да се отлепва от стените на съда – това отнема от 5 до 10 минути. Сиренето се премества в подходящ съд и се заглажда. Оставя се да изстине напълно на стайна температура. Покрива се и се прибира в хладилник за 2 часа

картофки с кашкаваллл

Със запечени картофки хваща приятна коричка и се разтяга…

*Веган соево кисело мляко може да се намери в почти всеки био магазин, а и много лесно може да се приготви в домашни условия, както обикновеното кисело мляко. За закваска може да се използва както соево, така и краве кисело мляко или пробиотични култури за веган йогурт, които също се продават в био магазините. С краве кисело мляко нямам опит, но със соева закваска се получава страхотно кисело мляко.