Веган фрикасе… и рецепта за сайтан

Както стана ясно вече, аз никога нищо не изхвърлям. Тестото, което остана от баничките, след като постоя дълго време на стайна температура, го сложих в подходяща купа и го „изпрах”, т.е. приготвих сайтан. Сайтана е 100% протеин извлечен от пшеничното брашно, или иначе казано 100% глутен. Използва се от вегетарианците като заместител на месото. Според мен се използва по-скоро като преход от месоядство към вегетарианство, тъй като не е една от най-полезните и здравословни храни, особено ако имаш глутенова ентеропатия (непоносимост) и е доста тежка храна и не бива да се изяжда в големи количества, както правя аз (със всичко). А и в един момент човек отвиква от усещането да дъвче месо и когато му кажат, че това е нещо подобно на месо, го усеща точно със същата консистенция, структура и твърдост… а то може и да не е, но няма как да знаеш, и тогава ти става даже гузно, че си отхапал… Или пък не… Сготвих си фрикасе – любима манджичка от детството ми, която се приготвя с пилешко месо.

И вместо само да загатвам, да взема да разкажа как се прави сайтана, защото никъде не срещнах текст на български, когато имах нужда и навлизах в този тип кулинария (вече има доста инфо по въпроса, но едно мнение повече на никой няма да навреди). 

Приготвя се тесто от вода и брашно с малко сол, соев сос и подправки по избор, като подправките може да сложим и в бульона, който предстои да приготвим, тъй като голяма част от тях ще се отмият при „прането” на тестото. Препоръчвам да сложите подправки според това какво искате да приготвите с вече готовия сайтан.(1)

seitan

Приблизителни количества:

 • 500г бяло брашно
 • 280-300мл вода
 • щипка-две сол
 • червен пипер 
 • соев сос
 • др. подправки по желание
 • аз ползвам вълшебна подправка

 Приготвянето на „месо“ наричам „пране”, защото точно така изглежда – измиване на глутена от нишестето под течаща вода. Така замесеното тесто(2) оставям да престои половин час в съд с вода(3). Тъй като съм отделила не малко време да приготвям въпросното житно „месо”, от опит знам, че може да не стои задължително във вода, може и веднага да се изпере, но е по-добре да се изчака малко, за да се даде възможност на глутена да се развие в пълнота. Слагам тестото в купа на дупки(4) и под нея още една купа и започвам да измивам тестото под течаща вода. Водата, която се изтича е чисто бяла дълго време(5,6) – поне 10 минути. Когато започне да се изтича прозрачна вода(9), значи се е отмило нишестето и е останал само глутена – той има „кофти“ консистенция, прилича малко на гъба(10).

step by step

 Изцеждам хубаво от водата, увивам във фолио(11) и прибирам в хладилник поне за половин час, за да придобие по-плътна консистенция. Слагам вода с подправки и соев сос да заври. Пускам измития глутен във врящата вода и варя(12)… дълго време – поне 20 минути, до час. Варила съм го до изпаряване на водата с надеждата да стане с по-плътна консистенция, да не стои като гъба за чинии. Но не става. По-късно разбрах, че за да бъде с плътна консистенция му се добавя соево брашно – така пише в съдържанието на „Сайтан Чикън”-а на Кринг – единствените производители и разпространители на сайтан в БългарияСлед като поеме достатъчно количество аромати и подправки, готовото житно месо(13,14) се изважда от бульона, охлажда се и се изстисква. Може да се приготвя по безброй начини вместо месото. В интернет има вече доста рецепти, в които се използва сайтан като основна съставка, но винаги можете да импровизирате и да заместите месото във всяка ваша любима храна с житното месо с единствената разлика, че то се нуждае от много по-малко време за термична обработка, отколкото животинското. Е, ако не ви се занимава да си правите сайтан, винаги можете да си купите от някой био магазин.

А ето и как си правя фрикасе:

Приблизителни количества:s byrkalka

 • 200г готов сейтан
 • 3 с.л. кокосово масло (по-добре без аромат) или същото количество оризово олио
 • 3 с.л. брашно (пълнозърнесто)
 • 200 мл бульон
 • 200 мл соево/оризово мляко

 В случая с фрикасето измесеното тесто го пуснах в бульон от моята вълшебна подправка, отцедих го и прибрах в хладилника за малко. В 3 с.л. обезмирисено кокосово масло запържих 3 с.л. брашно. Постепенно добавих бульона, в който сварих глутена и соевото мляко в съотношение 1:1 (правила съм го и само с вода, ако нямам мляко) до получаването на гъст сос – така се прави сос бешамел. Добавих отново от моята вълшебна подправка и прясно изцеден лимонов сок. Нарязах житното месо на ивички и го добавих към соса. Овкусих с магданоз. Рецептата е простичка, тъй като всичко се състои основно от вода и брашно…, което пък е показателно, че с простите неща стават най-вкусните магии 🙂