Домашна Тахан Халва


snimkaТази пролет посетих едно приказно място – Райското пръскало. На едно от поляните до хижа „Рай“ имаше хора, които беряха някакво много разпространено растение – ама направо с корените… Аз и моето любопитсвтво към всякакви билки, подправки, цветя и растения веднага зададохме въпроса: Какво е това? Как и защо се използва???

 

чувенОказа се, че това е чувен (див спанак, дива лобода, влашки спанак). Като билка, той се ползва най-вече заради своето слабително и кръвоочистително действие. А в кулинарията бил това, което прави халвата ХАЛВА… Т.е. това, което прави халвата твърда и лесно трошлива с тънки нишки.

Седмица след като разбрах какво е то „чувен“, някой ме попита: „А ти можеш ли да правиш халва?“ Това си беше знак, че трябва да опитам.
Е, не откривам топлата вода, не съм първият човек, който прави халва в домашни условия, но е много вероятно да съм първия, който пуска рецепта с точни количества за халва в домашни условия с точно 5 основни съставки (без брашно, без желатин, без хидрогенирани мазнини, без консервант E471, без глюкоза – или така, както се е произвеждала халвата още през 15век):
захар – 350г 
тахан (сусамов или слънчогледов) – 350г
екстракт от чувен – 30мл
вода – 140мл
лимонов сок – 1/2 изстискан лимон

Начин на приготвяне:

Екстракт от чувен: приблизително 2 литра вода се вари на умерен огън с 1с.л. изсушен корен от чувен в продължение на 2 часа и половина. Прецежда се и се оставя настрани докато се приготви захарта. Екстрактът може да се приготви и предварително. Ако не откриете растението по поляните през пролетта или след като прецъфти през есента, можете да го намерите в билковите аптеки.

Водата и захарта се слагат на котлон и се бърка, докато се стопи захарта. Когато започнат да се образуват, балончета, които се пукат, значи захарта е готова. Добавя се приготвеният екстракт от чувен на тънка струика. Бърка се енергично до образуването на средно гъста пяна. Спира се котлона и постепенно се добавя тахана. След това пак се пуска котлона на никса температура и се бърка непрекъснато, докато цялата консистенция стане еднородна и се отлепя на топка от страните на съда или, докато парче от халвата пуснато в студена вода се троши. След като се получи очакваната консистенция халвата се премества бързо в предварително застлана с хартия за печене малка формичка за хляб. Казвам „БЪРЗО“, защото ако халвата се остави за секунди без да е на котлона и да се бърка, се втвърдява и ще остане във формата на топка – както е била в съда, в който се е бъркала.

По желание може да добавите ядки, сушени плодове, какао… и каквото ви е на сърце. Аз добавих половин чаша счукани какаови зърна и половин чаша чиа семенца. Като допълнителните неща е добре да се объркат предварително в тахана – преди са се смеси със захарта.

Моята халва се предложи на безплатна дегустация в магазин „Зелен Био“ и беше високо оценена :))) Пробвайте и вие 😉