Зеленчукова супа с крутони (или основен зеленчуков бульон):

Супичката е интересна със своята странна „застройка”. Има приятен бял цвят, който обаче не е нито от брашно, нито от яйца или мляко. Цвета е от горчица. Мазнината, която добавяте може без проблеми да бъде студено пресована, защото не я подлагаме на термична обработка – добавяме я след като супата е вече охладена.

Изброените по-долу зеленчуци можете да сварите и след това да прецедите и да използвате бульона за приготвянето на други ястия, в които се изисква зеленчуков бульон (като приготвянето на сайтан, за който ще дам рецепта някой ден:)). Зеленчуците може да пасирате, овкусите по ваше желание и да си ги хапнете като пюре или да си направите зеленчукови кюфтенца… или пък пастет..

 Продукти:

 За бульона:

–          2 средно големи картофа

–          3 малки моркова

–          1 глава лук – средно голяма

–          ½ глава целина – малка

–          1,5л вода

За супата:

–          1л вода

–          100г горчица

–          50мл студено пресовано кокосово масло или зехтин

–          кимион – ½ ч.л.

–          куркума – ¼ ч.л.

–          1 връзка пресен лук

–          Магданоз за поръска

–          щипка шафранка

За крутоните:

–          200 – 300г хляб (препоръчвам с квас)

–          1ч.л. студено пресовано кокосово масло

–          чесън на прах или 1 скилидка стрит чесън

 

Приготвяне:

 Зеленчуците се сваряват в посоченото количество вода, като малко преди да ги свалим от котлона добавяме кимиона и куркумата. Горчицата и мазнината се пасират, като постепенно към тях добавяме малко количества студена вода. Към сварените зеленчуци добавяме 1л студена вода. Така супата се охлажда по-бързо и е готова да и добавим мазнината. Постепенно, с непрекъснато бъркане добавяме мазнината с горчицата.

За крутоните: нарязваме хляба първо на филийки, а после на малки кубченца. Препоръчвам хляб с квас, защото е по-твърд и позволява крутоните да се нарежат на малки кубченца. Освен това е и по-вкусен, и по-полезен.

 Супичкате се поднася с крутоните и поръсена със ситно нарязани пресен лук, магданоз и щипка шафранка.