Шоколадова страст

шоколад-корица„Има моменти, в които чувстваш нужда от шоколад. Има моменти, в които чувстваш непреодолимо желание за хапка еуфория. Има моменти, в които искаш да се потопиш в океан от шоколад, да усещаш аромата му, вкуса му, разтапящите се парченца да галят нежно небцето ти… И само шоколад. В такива моменти знаеш, че не искаш нищо друго. САМО ШОКОЛАД.“ Казах аз, облизвайки се със шоколадово задоволство… А иначе не обичам много шоколад – честно. Само понякога.

Носейки се безбрежно на една шоколадова вълна, искам да споделя моите най-съкровени, топли и искрени усещания, подкрепени с малко знания и научни термини, за това безценно ароматно съкровище, което може да отвлече мисълта ти до безпределни, необятни пространства…

Та… ТОЙ – ШОКОЛАДЪТ се състои от какаови зърна и захар. Толкова. И нищо повече не му е нужно, за да бъде шоколадът шоколад. Без мляко, без химикали, без подобрители, без аромати, даже и без захар може. Това, за което говоря обаче, силно се разминава с действителността. Шоколадът, който си купуваме от масовия производител има всичко друго, но не и какаово зърно, не и какаово масло… А на всичкото отгоре е и термично обработен – т.е. вече какаовото зърно не е с най-висока концентрация на антиоксиданти в света.

Тук ще си позволя да изложа цитат от книгата на Дейвид Улф – Суперхрани“:

kakao_darvo

„Както всички суперхрани, шоколадът е нещо средно между храна и мощно полезно лекарство. Суровото какаово зърно е една от най-фантастичните суперхрани, в природата, което се дължи на неговия минерален състав и широк набор от уникални свойства. Тъй като много от специалните качества на какаото се разрушават при готвене, рафиниране и обработка, любимата храна за планетата Земя все още е непозната за доста от нас. Сега трябва отново да установим връзка със силата на истинския шоколад“

Накратко за уникалните свойства на шоколада:

Вече споменах, че какаото има най-висока концентрация на антиоксиданти от всички изследвани досега храни. Те ни защитават от свързаните със стареенето болестни състояния, като осигуряват защита на нашата ДНК.

Източник номер едно и на магнезий, който пък ускорява умствените възможности, помага за изграждането на здрави кости, увеличава гъвкавостта и намалява менструалните болки (може би това е една от причините на моменти да се появява онова неустоимото желание за шоколад у жените).

kakaoВ какаото има фенилетиламини (ФЕА), които обаче са чувствителни при термична обработка и затова не присъстват в органичния и конвенционалния шоколад. ФЕА са главен клас химикали, които произвеждаме, когато сме влюбени и увеличават концентрацията и бдителността. Заедно с магнезия ФЕА намаляват апетита и затова какаовите зърна могат да се използват като храна за отслабване.

Какаото е богат източник на серотонин, който е близък по химичен състав на мелатонина и ДМТ (диметил триптамин) – един от най-силните халюциногени. Той ни помага да изградим защита срещу стреса и затова какаовите зърна са едни от най-мощните природни антидепресанти.

Какаото е с нищожно ниско съдържание на кофеин, но за сметка на това съдържа едно друго, бих казала, по-интересно вещество – теобромин, който е близък по химичен състав на кофеина, но не е стимулант на нервната система и не повишава кръвната захар, както съдържащите кофеин храни и напитки. 

Продуктите, които се приготвят от какаовите зърна са: какао на прах, какаово масло, какаов чай (приготвя се от люспите на какаовите зърна), какаова маса и най-различни вариации на шоколад.

Както стана ясно от всичко написано дотук – шоколадът е суперхрана, стига да е в сурово състояние, или ако не е – то поне да е приготвен без излишните химикали… И за „да установим връзка със силата на истинския шоколад“ тук писмено обещавам на себе си и на някой четящ да мисля всевъзможни вариации за приготвяне на какаови зърна, за предпочитане сурови…

Източник на информация:
„Суперхрани – храна и лекарство на бъдещето“ Дейвид Улф