Крем с тиква „Тринити“

 

Бързам, бързам да напиша, докато емоциите още се прескачат една след друга. Още пътувам. Гледам пътя – на места е леко заснежен… вие се и криволичи. Минаваме по заобиколен път. Отиваме към село Шипково. Там има минерална баня и искаме да се поглезим като за десерт след този прекрасен уикенд. Аз си мисля… не не мисля, по точно мислено се пренсям в уютното местенце, от което тръгнах. От мястото, където с огромен ентусиазъм и нестихващи идеи творих храна за едни мили хорица.

ТринитиБаня в село Шипково няма от 24 септември… Не се знае защо, не се знае ще има ли или не. На една малка бележка пише: Банята е затворена от 24 септември… и толкоз. Нищо де, ние пък имаме и друга атракция по пътя – водопад Скока – той няма как да бъде затворен.

 

Скока

И вече в София. Не знам защо, но винаги, когато се прибирам от някакво приключение към София, още с наближаването към града времето се влошава, небето става тъмно и мрачно, една такава сивота те поглъща и ти свива сърцето, не можеш да повярваш, че е свършило прекрасното и се връщаш в реалността. Не, не че реалността ми в София е тъмна и мрачна, но извън нея всичко е толкова приказно, че искам да остана в нереалното завинаги. Може и илюзия да е, може би е игра на съзнанието. Не искам да съм тук и пак се връщам тук.

А там беше толкова простичко и красиво… камина, спокойствие, уют. Топла, малка кухня и хиляди бурканчета с ароматни билки и подправки наредени грижливо по рафтчетата.

Деви и МокшаПриветливи стопани, щастливи хора, обединени от любовта им един към друг и стремежа към развитие и усъвършенстване на духа и тялото. И четири малки котенца имаше. Мястото – Trinity Retreat House беше заредено с толкова много положителна енергия, че дори и да не практикуваш, пак се връщаш изпълнен с прекрасни емоции. А храната – като на магия става вкусна, сякаш кухнята сама готви и поднася най-доброто от себе си. Така стана и с едно кремче, което приготвих за десерт първата вечер – не беше с много съставка, не беше много сложно, не беше и най-красивото… беше простокремче с тиква и шоколад в Тринити.

Продукти:

Крем

  • пюрирана тиква – около 600г
  • натурален шоколад – около 100г
  • кокосово масло – 1 с.л.
  • мед – може и без него, ако тиквата е достатъчно сладка
  • кашу или други ядки по избор – 100г
  • стафиди, червени боровинки или други сушени плодове – 100г
  • карамфил – млян
  • кардамон – млян
  • канела – мляна
  • джинджифил – млян

менПриготвяне:

Тиквата я приготвих на пара – така остава с най-много вкусове, не се разпилява във водата, както когато се вари и не става с твърда коричка, както когато се пече. Към пасираната тиква добавих фино смлените подправки, меда и кокосовото масло. Разделих тиквения крем на две. Към едната половина добавих разтопения на водна баня шоколад. Редувах двете кремчета в десертни чашки, като между всеки ред посипах кашу и червени боровинки.

П.С. Една седмица след престоя в Троянския Балкан още пазя усещането за топлота и уют от мястото…