Ленено семе

Лененото семе е едно от най-старите семена познато на човечеството и е плод на едногодишното тревисто растение лен. Ленените семена могат да варират като цвят и размер в зависимост от климата, при който виреят, като най-разпространените са кафявото и златното ленено семе.

leneno seme

Лененото семе съдържа важни хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, които спомагат за поддържането на метаболизма и фибри, които съдействат за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания. Богатото съдържание на фибри помагат също за регулиране нивата на кръвната захар при диабетици и спомагат за понижаване нивата на лошия холестерол в кръвта. Ленените семена са най-богатия източник на лигнини – съставка, която предпазва от някои видове рак, особено от рак на гърдата, рак на простатата и рак на дебелото черво, като блокира образуването на тумори.

Кафявото ленено семе може да се намери в повечето търговски вериги у нас, а златното –  по-скоро в здравословните и био магазините. Един от най-често срещаните заместители на яйцата при веган-печивата е счуканото ленено семе или лененото брашно. Ако държите на външния вид на печивата, по-добре избирайте златното ленено семе, тъй като кафявото може да промени цвета.

zlatno seme

 

Една супени лъжици счукано ленено семе с 3 супени лъжици вода се равняват на 1 яйце. Семето се накисва във водата за около 10 минути. Получава се гелообразна консистенция, която „сглобява“ съставките в печивата.

Друг, по-малко известен начин за приготвянето на заместител на яйцето е чрез варене на лененото семе. Получава се гъста гелообразна течност, наподобяваща белтък. При разбиване с миксер на високи обороти се образува „белтъчен крем“, който може да се използва за покриването на торти, мъфини и други десерти. За приготвянето на тази гелообразна структура са  необходими 3 чаши вода и 50г ленено семе. Смесват се в тенджерка и се загряват на силен огън до завирането на водата. След като водата заври, температурата се  намаля и се вари до получаването на гъста гелообразна течност, без да се захлупва с капак – около 20-25 минути. След това се прецежда през сито и се оставя да изстине.

garaj2

Гелообразната структура не е най-добрия избор за печива, но с добавка на малко брашно, може да свърши много добра работа при приготвянето на печива, които изискват наличието на белтък.

На снимката в ляво се вижда прясно изпечена платка за торта „Гараш“, която по оригинална рецепта се приготвя с 9 белтъка. В конкретния случай белтъците са заменени с 400мл гел от ленено семе и малко брашно. А снимката долу е на Веган торта „Гараш“…tortataaa