Пшенично брашно

Брашната биват различни видове, в зависимост от това от какво са произведени. Те мога да бъдат както от зърнени култури – пшенично, спелтово, от лимец, от камут, оризово, царевично, така и от ядки, плодове, корени и други.

Пшеничното брашно е най-разпространеното и употребявано брашно у нас и по света. То се дели на типове – тип 500, тип 700, тип 800, тип 1150 и тип 1850. Колкото по-ниско е типовото число на даден вид, толкова цвета му е по-бял и съдържанието на полезни вещества е по-ниско. При производството на по-ниските типове – белите брашна се отстранява обвивката на зърното, или т.нар. трици, в които всъщност се съдържат всички ценни вещества на пшеницата – фибри, които подобряват храносмилането, витамини от група B, включително В1, В2, В6, РР и др., провитамин А (каротин) и витамин Е, минерали – калий, магнезий, хром, цинк, мед, селен и други микроелементи. Отделените трици се използват за животновъдството, а бялото брашно се разпространява масово по търговските вериги и се използва от всички знаещи и незнаещи потребители като основна храна в белия хляб и сладкарското производство.

Пълнозърнестите брашна – тези от по-висок тип, имат положително въздействие върху перисталтиката на стомашно-чревния тракт и нивото на кръвната захар. Белите брашна са с по-фини и с тях се работи по-лесно, те са с високо съдържание на глутен, а това е именно белтъкът, който създава и удържа структурата на тестените изделия. Затова е истинско предизвикателство да правиш кексове, мъфини, блатове и други сладкарски изделия с пълнозърнесто брашно.