Сурови крекери с маслини и лук

От 2-3 седмици се опитваме да суровоятстваме в къщи… (ама че глагол  :-D). При мен не се получава много добре, защото често готвя разни вкусотии за други хора и като ми замирише… не мога да устоя. Но при Митко нещата вървят доста добре. Пък и аз се старая нищо да не му липсва 😳 Пробвахме различни варианти на крекери – с пулп от моркови, с карфиол, с тиквички… хубави се получават, но не са чааак толкова добри, че да си заслужава да ги споделя.

В момента суша втора двойна доза от крекерите с маслини и лук – това е нещо, което наистина си заслужава да бъде споделено и разпространено. Първия път когато ги приготвих, планувах да направя някакъв зелен дип с авокадо и спанак. Направих го по обяд, но като отворих салфетката, която завива крекерите в една тарелка за хляб – имаше само един… 🙄  Останах със смесени чувства – хем ти е хубаво, че всичко е изядено и се е харесало много, хем малко се дразниш на това, че няма и за теб.

Продукти:всичко в купата...

  • 60г ленено семе
  • 150г кашу
  • 1 глава лук
  • 150г маслини

Да, само 4 съставки, а се получава толкова вкусно…

Лененото семе и кашуто се накисват за 2 часа. Обезкостяваме маслините (или си купуваме готови обезкостени). В кухненски робот или чопър се пуска първо лененото семе – докато се натроши хубаво и започне да се образува пяна от гела, който отделя лененото семе след като е киснало във вода. Добавя се и кашуто и всичко се смиля до получаването на фина еднородна смес. Пускаме маслините и лука и блендираме, докато не останат големи парченца лук или маслини.

и на дехидратора...Нареждаме сместта на дехидратор върху хартия за печене на много тънък слой. Нарязваме на крекери. Сушим около 12 часа, в зависимост от това колко тънък е слоя крекер, който сме намазали – ако е по-тънък, става по-бързо и обратното. След 4-6и час проверяваме дали хартията за печене се отлепя лесно. Ако става, отлепяме, за да се изсушат още по-бързо.

обяд

„Спагети“ от тиквички, дип от авокадо и левурда и крекерите за обяд…

Ако нямате дехидратор, можете спокойно да използвате слънчевата свелитни, стига разбира се да има такава. Или пък да включите фурната на 42°-43° C.  А ако пък държите да имате дехидратор – в момента се продават в метро. Не са най-добрите и нямат термостат, но вършат работа, особено ако не се вживяваш много на колко градуса си сушиш храната… Моят гениалено-изобретателен и идеен лакомник в момента ми строи огромен дехидратор, който ще си има термостат и всички екстри… Ако стане, ще се похваля задължително.

Има и друг вариант, ако не ви се чака „100 години“ за едни крекери – печете си ги във фурна на 150°C за 10 минути, или по-малко. И още един вариант на печените крекери – заменете някаква част от кашуто или всичкото с пълнозърнесто брашно – така излиза и по-ефтино, но не обещавам, че вкуса, който аз обожавам ще е същия.