„Чийзкейк“ с круша и шоколад

Името на днешното сладкишче идва само и единствено от външния вид… Т.е. вътре има всичко друго, но не и сирене. Традиционния чийзкейк се приготвя със сирена, извари, сметани, кисели млека… мазен е и доста тежък.

Продукти:

IMG_1915За основата:

– пълнозърнесо пшенично брашно – 200г

– кокосово масло – 50г

– натурален шоколад – 70г

– захар – 50г

– вода – 30мл

За пълнежа:

– соево мляко ванилия- 300мл

– круша – 2бр меки

IMG_1916

– тофу – 100г

– кокосово масло – 1с.л.

– лукума – 4с.л.

– вода – 150мл

– агар-агар – 2ч.л.

Заливката:

– натурален шоколад – 100г

– соево мляко ванилия – 100мл

– кокосово масло – 50мл

За основата разтапяме първо кокосовото масло, ако не е течно, на водна баня. След това добавяме към него шоколада. В купа смесваме брашното и захарта. Към тях прибавяме разтопения шоколад с маслото. Получава се нееднородна ронлива смес. Постепенно добавяме студената вода и бъркаме. Най-удобно се работи с ръце. Благодарение на водата, тестото става еднородно и твърдо. Прибираме го в хладилник за половин час. Загряваме фурната на 200°C. Разточваме твърдото тесто с точилка, пренасяме го в тавичка и го напасваме по формата на тавата. Надупчваме го на места с вилица, за да не се пречупи при печене. Печем 10-12 минути в загряла фурна.

IMG_1920

За пълнежа – пасираме крушите, тофуто и втечненото кокосово масло до хомогенност. Постепенно добавяме соевото мляко и лукумата. В малък огнеупорен съд сипваме водата с агар-агара. Оставяме да постои на стайна температура около 10 минути. Загряваме на бавен огън като непрекъснато бъркаме, докато се разтвори хубаво агара. Добавяме го към течната смес  и пасираме. Изливаме кремчето в  тавата със вече поистиналата основа. Прибираме в хладилник да стегне хубаво. Ако бързаме, може и в камера.

IMG_1926

След около 2-3 часа престой в хладилника (или половин – един час в камерата) приготвяме заливката. Млякото и маслото се затоплят и към тях се добавя начупения шоколад. Бърка се до пълното разтапяне на шоколада и до хомогенизирането на сместа, първоначално на бавен огън, а след това на изключен котлон. Оставяме заливката да се поохлади за малко. И преди да се е втвърдила заливаме „чийзкейка“. Прибираме за още час- два в хладилник, за да стегне и заливката. Декорираме, както ни харесва, а може и да пропуснем декорацията…