Ягодова идилия

В началото на март мирише на ягоди от пазара… аз си взех скромно количество – само колкото да задоволя любопитството си дали имат вкус на ягоди, или само миришат. Исках и нещо червено, различно от нар, да топли с яркост тази торта. Извода е, че или аз съм забравила какъв е вкусът на ягодите, или тези ягоди си бяха почти истински.

И понеже пак съм яхнала кокосовата вълна, (а аз май не слизам от нея…) показвам как си направих уникално вкусното ягодово-кокосово кремче с един банан за цвят.

Кокосова сметана

Разбита кокосова сметана

Продукти:

  • пълномаслено кокосово мляко (80%) – 400мл
  • ягоди – 7-8 големи
  • банан – 1 мек
  • агаве (или мед) – на вкус
  • ванилия – на вкус

Приготвяне:

Как се прави кокосова сметана? По-лесно и от не-кокосовата! След като кенчето с кокосово мляко е престояло в хладилник за 4-5 часа, или за 1-2 часа в камера, мазната част се отделя от течната (затова млякото, което избирам внимавам да няма емулгатори). Отварям кенчето от обратната страна, за да мога по-лесно да отцедя водата, която запазвам за някакво смути… не, по-скоро я изпивам. Кокосовия крем слагам в купата на миксера и бия на високи обороти за по-малко от минута.
ягодово кремчеЯгодите пасирах и добавих към по-голямата част от кокосовата сметана. Подсладих с малко агаве, защото все пак не бяха достатъчно сладки. Бананът също пасирах и смесих с другата част от сметаната. Можех и от купите да го изям, ама нали си падам малко естет, пък исках и мойто мило диваче да нахраня, затова декорирах с ягодки по стените на чашата и поръсих с бланширани бадемки. И снимах, и написах, за да не забравя пак да си направя 😉