Бадемова майонеза

Кулинарните работилници в магазин Спирала винаги са вдъхновяващи за писане на нови рецепти. Прави ми впечатление, че хората питат за рецепти, които за мен изглеждат базови, скучни и лесни. Ще се постарая да споделям за в бъдеще повече от тях, тъй като „засуканите“ рецепти, които предлагам, изискват добра основа. По този повод следва рецепта за най-добрата майонеза, която някога съм приготвяла. Разработена по базовата рецепта за майонеза на Miyoko Schinner от книжката The Homemade Vegan Pantry

Продукти:10681691_1161417453876050_1765470971_n

  • 1 ч.ч. бадемово мляко
  • 1 с.л. ябълков оцет или лимонов сок
  • 1 ч.л. черна хималайска сол*
  • от 1,5 до 2,5 ч.ч. предпочитана мазнина**
  • за майонеза в американски стил – добавете 1 ч.л. дижонска горчица
  • скилидка чесън (по желание)

Приготвяне:

В блендер смесваме млякото, оцета и черната сол. На минимална мощност, при отворен капак, добавяме на 10581520_1161417603876035_161933727_nМНОГО тънка струя, капка по капка, избраната мазнина. Колкото повече мазнина добавяме, толкова по-плътна става течността и можем да увеличаваме мощността на блендера. Колкото по-бавно добавяме избраната мазнина, толкова по-малко мазнина ще е необходимо, за да се сгъсти майонезата. Тя не се сгъстява постепенно, а стяга рязко и изведнъж. Съхранява се в затворен буркан в хладилник и издържа със сигурност поне 5 дни. Може да си приготвите невероятно вкусна руска салата, съответно и палачинковата торта от снимката… Скоро рецепта и за нея 🙂 Ако искате чеснова майонеза – добавете скилидката чесън още в началото, преди мазнината. Ако искате майонеза в американски стил, добавете горчицата още в началото.

*Черна хималайска сол: изключително важна съставка, която придава типичния вкус на яйца в майонезата.

**Предпочитана мазнина: Изборът е изцяло ваш. Ако искате да получите майонеза като тази на баба/майка ви, направете я с най-обикновено слънчогледово олио. Ако искате да е с олио, но нерафинирано, пробвайте, може това да е вашият вкус. Ако ще си правите спагети с майонеза, тогава направете я със зехтин и добавете скилидка чесън. Ако все пак искате да е с вкус на майонезата на баба ви, ама да не е със слънчогледово олио, то ползвайте олио от гроздово семе или друго, което е без изразен собствен аромат.