Аюрведа: Вата Доша

Може би знаете, че голямо мое кулинарно вдъхновение е аюрведа. Аюрведа е древна индийска нaука за живота, която ни учи как да се храним и грижим за телата си, така че те да ни служат дълго и предано. Може да се каже, че аюрведа е един от прототипите на съвременната медицина – тя предлага голямо разнообразие от лечебни техники и практики, които са предназначени за различни състояния и болести.

В основата си обаче, аюрведа ни учи, че всеки човек трябва да полага ежедневни грижи за тялото си и че най-голямото ни лекарство е храната, с която се храним. По-специалното при тази древна наука е начинът, по който в нея се разглежда структурата на тялото и съответните нужди на различните типове хора. В аюрведа се казва, че всеки от нас е изграден от три основни доши – това са билогочни енергии, които управляват физическите и ментални процеси и са отговорни за телесната ни структура, както и за някои наши характеристики и качества. Те произлизат от 5-те елемента и се преплитат по специфичен начин във всеки човек, създавайки така уникален и неповторим индивид.

При всеки от нас се наблюдава различно съотношение на трите доши и в зависимост от начина ни на живот, те са или добре балансирани, или една от тях в общия случай е доминираща. Нашата задача е чрез хранителните си навици, редовно движение и осъзнатост да балансираме дошите, за да се наслаждаваме на положителните им качества и да избегнем отрицателните такива.

Днес започваме една поредица от статии, в която ще разгледаме трите основни доши, техните характеристики, силни и слаби страни. За финал във всяка статия ще намерите прости съвети как да балансирате дошата (ако се разпознавате в описанието), така че да живеете дълъг и щастлив живот в здраво тяло.

Вата доша

В днешната статия ще разгледаме Вата доша, която е свързана с елемента въздух. Думата „вата“ от санскрит означава вятър или „това, което движи нещата“. Това е енергията на активността и силата, управляваща всички биологични дейности, свързани с движение (кръвообращение, дишане, мигане, сърдечен ритъм). Наричат я „Царицата на дошите“, защото Вата е отговорна за жизнената енергия (прана) в тялото. Нейните основни качества са:

 • Сухота
 • Лекота
 • Студенина
 • Подвижност
 • Яснота

Представителите на Вата доша

Хора, при които Вата доша е най-силно изразена обикновено са бързо подвижни, с остър ум и слабо, издължено тяло. Крайниците им често са студени и тези хора не се чувстват добре на хладен климат. Те учат лесно, но и бързо забравят. Надарени са със способността да се изразяват и общуват с лекота.

Когато обаче, Вата доша стане прекалено доминантна и вятърът се превърне от лек полък в ураган, представителите на този тип стават припряни, лесно раздразнителни, склонни към болести, свързани със сухота (суха кожа и запек, например). Специфично за тях е, че трудно си изграждат навици и дните им изобщо не си приличат. Имат високи нива на енергия, но за кратко време. Настроенията им бързо се сменят и реагират на стреса със страх, притеснение и тревожност. Имат тенденция да действат импулсивно и не винаги рационално.

За да балансирате Вата доша:

 • Правете си план за деня и го следвайтехрани за вата доша
 • Опитвайте се да интегрирате полезни навици в живота си – да медитирате сутрин, например
 • Почивайте си достатъчно
 • Избирайте храни, които са сладки, сготвени, топли, подхранващи и лесни за храносмилане, като сладки плодове, бобови култури, ориз, ядки и млечни продукти (или техните постни заместители)
 • Избягвайте стимулиращи храни и напитки – кафе, черен чай, какао на прах, агаве
 • Изберете спорт с успокояващ елемент – тай чи, джогинг и плуване са добри варианти
 • Избягвайте дейности, които са прекалено натоварващи и стресиращи за тялото и ума

Като цяло, стремете се да консумирате повече сатвични храни и да си изградите дневен режим, с който тялото ви да привикне. Така ще можете да контролирате урагана във вас и да се наслаждавате на прекрасните страни на вятъра – движение, креативност и лекота.

Желая ви баланс!

 

Коментари

 1. […] на тема трите доши. Миналата седмица разгледахме Вата, а тази ще се спрем на Пита Доша. Да […]