Какви са ползите от редовния детокс

През последната седмица зимата вече съвсем осезаемо отстъпва място на пролетта. С настъпващите топли дни много от нас (особено дамите) започват да забелязват всички несъвършенства по тялото си и се втурват да правят сложни диети и да се подлагат на какви ли не хранителни режими.

Аз лично не съм привърженик на сезонното здравословно хранене. Точно обратното, смятам, че най-добрият вариант е да се храним с истинска, жива храна целогодишно. Така и нуждата от гладуване и диети точно преди лятото отпада от самосебе си. Детоксът обаче е друга работа и него с удоволствие го практикувам и препоръчвам през пролетта.

Защо детокс

Детоксикирането има неизброими ползи. Днес ще ти представя 10 от тях, които аз лично намирам за изключително важни.

  1. Без токсини. Чрез детокс програма можем да изчистим тялото си от натрупаните в него токсини под формата на замърсявания от околната среда и храната, консерванти, пестициди, тежки метали и индустрални отпадъци (както всички вече знаем, софийският въздух съвсем не е от най-чистите).
  2. Предпазване от хронични заоблявания. Замърсяването от околната среда, с което се срещаме ежедневно, може да предизвика или отключи различни хронични болести. Въпреки че телата ни си имат вградена детокс система, тя е постоянно претоварена, заради начина ни на живот в градската среда. Прилагайки детокс програми, ние подпомагаме естествения процес на изчистване на тялото.
  3. По-силна имунна система. Честите разболявания от сезонни грипове и настинки са типични за повечето от нас. Детоксикирането подсилва имунната ни система и ни прави по-устойчиви на външните влияния.
  4. Забавяне процесите на стареене. Когато детоксикираме тялото си, ние го изчистваме от някои от свободните радикали и тежките метали, отговорни за стареенето на организма ни. В същото време чрез детоксикация подобряваме способността си да усвояваме хранителни вещества (в това число и антиоксиданти и важни витамини, които се борят със стареенето).детокс 1
  5. Повече енергия. Много хора се притесняват, че детоксикирането ще ги направи по-унили и слабо активни. Действителността съвсем не е такава. Когато детоксикираме тялото си имаме повече ментална и физическа енергия. В допълнение, сънят ни се подобрява, а с него и цялостното ни състояние.
  6. По-чиста и сияйна кожа. Замърсяването от околната среда в комбинация с некачествените храни, които приемаме и безбройните козметични продукти, които използваме несъмнено оказват влияени върху качесвата на кожата ни. Детокс програмите спомагат за избистрянето на тена, подобряват еластичността на кожата и заздравяват ноктите и косата.
  7. Ментална яснота. Връзката между храносмилането и мозъка ни е доказана от учените отдавна. Когато храносмилателната ни система работи добре, сме по-фокусирани, запомняме и усвояваме нова информация по-лесно. Детоксикирането подбрява метаболизма и храносмилането, а по този начин влияе и върху мозъчните ни функции.
  8. Възстановяване на баланса в тялото. Храносмилателната, нервната и ендокринната ни системи са създадени да работят заедно, за да поддържат организма ни в перфектно здраве. Когато тялото ни е атакувано от всякакви токсини, работата на тези три системи се затруднява значително. Детоксикацията спомага за възвръщането на този естествен баланс.
  9. Подобряване качеството на живот. Просто казано, телата ни не функционират добре, когато са претоварени от токсини. Трудна подвижност на ставите, ленивост, постоянна преумора, главоболие и проблеми с храносмилането – позната ли ти е тази картинка? Всичко това са симптоми, че тялото ти има остра нужда да се детоксикира. Дори след кратка 3-дневна детокс програма веднага ще забележиш драстични подобрения или пълното изчезване на гореизброените проблеми.
  10. Регулиране на теглото. Безспорен факт е, че детокс програмите ни помагат да се отървем от няколкото излишни килограма. Оставих тази точка за последна, защото ми се иска да не се фокусираме толкова върху нея. Детоксикирането има превъзходно въздействие върху цялостното ни здраве – свалянето на килограми е само последствие от това. За това, когато правиш детокс програми не мисли само за цифрата на кантара, а за всички други ползи, на които ще се радваш.

За финал искам да ти напомня никога да не прилагаш насилие върху тялото си и винаги да се съобразяваш с неговите нужди. Понякога, когато прилагаме детокс програми, се случва в началото да изпитваме главоболие или лека отпадналост – това е напълно нормално и скоро отминава. Но, ако забележиш, че като цяло не се чувстваш добре, имаш проблеми с храносмилането или се появи болка, която не отминава, по-добре прекъсни програмата. Целта на детокса не е да издържиш на всяка цена до края, а да се освободиш от ненужното и да направиш място на новото.

Ако си търсиш детокс програма, в сайта на Бени от Здравей със сигурност ще откриеш такава, която да пасне на нуждите ти.

Ако пък се чудиш къде можеш да си пийнеш вкусен прясно изцеден сок или хранително смути, ресторант Сома е на твое разположение.

Желая ти прекрасна пролет!