Моите съвети за леки Великденски пости

Преди броени дни започнаха Великденските пости – Християнска традиция с древни корени, която се спазва от множество хора всяка година. Традицията на постенето е особено популярна сред йога практикуващите и сред тези, които се интересуват от здравословен начин на живот, защото ни предоставя прекрасна възможност да пречистим телата и умовете си.

Разбира се, за много хора Великденските пости не са религиозно обвързан процес, а по-скоро начин да посрещнат пролетта, да се заредят и да свалят някой ненужен килограм. Независимо с какви цели и намерения избираме постенето, то оказва влияние върху цялостното ни състояние и ни освобождава не само от излишното тегло, но и от мисловните модели, които вече не ни служат. Постът е свързан с примирение и приемане и има голямо емоционално въздействие върху някои от нас.

Днес ви споделям някои от моите съвети за щастливи и спокойни Великденски пости с надеждата, че ще ви бъдат от полза да преминете през този процес с максимална лекота и осъзнапотост.

  1. Великденски пости зеленчуциНаблягайте на плодовете и зеленчуците. Красотата на Великденския пост е в изобилието от свежи плодове и зеленчуци, до които имаме достъп през пролетните месеци. Възползвайте се от природните дарове и включете в менюто си повече коприва, лапад, спанак, ягоди, череши и вишни.
  2. Заместете млечните. За тези от нас, които се придържат към вегетариански режим на хранене лишаването от млечни продукти може да е голям шок. Често хора, които постят за първи път, споделят, че киселото мляко и сиренето им липсват повече от всичко останало. За щастие, в днешни дни има хиляди алтернативи, които можете да включите в менюто си по време на пост. Изобилието от ядкови млека ви дава право на избор, а в Сома предлагаме чудно сирене от кашу, което със сигурност ще засити глада ви за млечни.
  3. Използвайте момента да научите нови вкусни рецепти. Психологическия шок от постенето често е по-голям от физическия. Вместо да се фокусирате върху това, което не можете да хапвате, обърнете внимание на изобилието от прекрасни плодове и зеленчуци, бобови и зърнени култури. Купете си книга с рецепти за постни ястия или следете редовно блога на кокосова черупка, за да научите нови начини да сготвите позволените по време на пост храни. Намерете радостта от храненето и постите ви ще преминат гладко и успешно.
  4. Общувайте с други хора, които постят. Ако сте обградени от приятели и роднини, които постоянно се притесняват за вас, чудят се какво ядете или ви критикуват за изборите ви, ще ви бъде много трудно да устоите през всички седем седмици на поста. Свържете се хора, които ще ви разбират и подкрепят, с които можете да обменяте опит и съвети. Така не само ще преминете по-лесно през Великденските пости, но и ще разширите кръга си от познати.
  5. Бъдете търпеливи и не се критикувайте. Особено ако постите за първи път, има голям шанс в някакъв момент да хапнете нещо, в което има продукти с животински произход. Понякога това се случва от недоглеждане, друг път е просто нужда. Каквато и да е ситуацията, не се критикувайте. Изяждането на едно парченце сирене за седем седмици пост няма да е драма, ако вие не го превърнете в такава. Фокусирайте се върху голямата картина.

Не забравяйте, че в ресторант Сома сме на ваше разположение и винаги сте добре дошли да се насладите на вкусно постно ястие в приятна обстановка.