Лешников сладкиш с тахан

Тахан! Велика вкусотийка е това.
Лешниковият сладкиш вече е любим на всички гости на Сома. Завладяващият вкус и аромат, в съчетание с хрупкави парченца лешник те кара да искаш още и още… За неустоимия лешников вкус ключов продукт е 100% лешников тахан, без добавени мазнини. Този, за който аз бих гарантирала като качество на продукта е Theia’s Tahini. Подарявам Ви рецептата, за да се наслаждавате безкрай!

Необходими продукти:

1 ч.ч. брашно от лимец12782095_10153979030832156_2136903473_n
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.ч. смляно ленено семе
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
1/2 ч.ч. печени лешници
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. лешников тахан
1/2 ч.ч. кокосов масло или олио от гроздови семена
1/2 ч.ч. сладко от смокини/мед/петмез/меласа/агаве
1 шепа флейкс от лимес

Приготвяне:
В една купа се смесват сухите съставки (брашното, бакпулвера, смляното ленено семе, стърготините и лешниците). В друга купа смесваме мокрите съставки (водата, тахана, мазнината и подсладителя).
Ако за подслаждане изберем сладко от смокини (а може и друго сладко), трябва да го пасираме, за да може да подслади сладкиша равномерно.
Приготвяме си тава с диаметър 24-26. Намазваме я с мазнина и посипваме с флейкс. Ако не намирате флейкс от лимец, може и с овесени ядки или с брашно. Идеята е да не залепне по тавата и да бъде хрупкав от вътре и от вън.
Смесват се двете купи, като изсипваме сухите в мокрите съставки. Изливаме сместа в оодготвената тава и поръсваме с флейкс отново.
Печем 22 минути на 180 във фурна с вентилатор. Ако фурната ви няма такъв – печете 30 минути. И правим проверка с клечка – ако клечката излезе суха от сладкиша, значи е готов.

Идея: Ако нямате възможност да се сдобиете с лешников, пробвайте със сусамов тахан + парченца сусамова халва, вместо лешниците и поръсете със сусам. Тогава вкусът ще бъде съвсем нов, различен и омаен.