Трите гуни

В Сома започнахме работната седмица с вкусна аюрведа вечеря, и решихме да я завършим със статия на същата тематика. Днес ще поговорим за трите гуни и ще проучим как знанието за тях може да повлияе на хранителния ни режим, а от там и на цялостното ни състояние.

Според йога и аюрведа природата (и всичко в нея, включително и човешкото тяло) се състои от три изначални сили, които изграждат материалния свят. Те се наричат гуни, а концепцията за тях произлиза от най-древната завършена философска система в хиндуизма – Самкхя. Всяка от трите гуни носи определени качества и се подчинява на закона за запазване на енергията. С други думи, можем да увеличим определена гуна само за сметка на другите две, защото общото количество енергия се запазва същото. Количеството на гуните в нашите тела се влияе от начина ни на живот, хранителния ни режим, влиянието на външния свят върху психиката ни и нашите мисли.

Кои са трите гуни и какви са техните качества

Първата от гуните е тамас. Тя се определя като тъмна, инертна, слабоактивна и ориентирана към материалното. Нейното проявление често е под формата на летаргия, ленивост, липса на интерес и мотивация. Във физически план наличието на много тамас води до задържане на течности, бавен метаболизъм и ниски нива на енергия. Целта на аюрведа храненето е да намали тази гуна до минимум, за да може тялото да функционира добре, умът да е бодър и активен и човек да се чувства енергичен и здрав.

Следващата гуна е раджас – огненият елемент, който отговаря за активността, енергичността, промяната и движението. Когато тази гуна доминира, тя ни прави избухливи, лесно раздразними, мнителни и арогантни. Раджас е елементът на привързаност, който ни обвързва с плодовете на труда ни и с материалния свят и ни прави неспособни да видим по-голямата реалност. Аюрведа се стреми да балансира тази гуна, за да могат да се проявят нейните положителни качества. В зависимост от дошата за някои хора приемането на раджастични храни е препоръчително, докато за други има негативни ефекти.

Третата и последна гуна е сатва. Това е елементът на хармонията, баланса, чистотата, истината, радостта и интелигентността. В йога традицията сатвичните храни са най-силно препоръчвани, заради тяхната способност да подхранват тялото без да го натоварват или дразнят и в същото време да стимулират ума.

Трите гуни и храната

Всяка храна съдържа определен доминиращ елемент, който се трансформира от тялото в определена гуна. Това означава, че приема на всяка храна (или напитка) увеличава определена гуна за сметка на другите две. Целта на аюрведа е да се увеличи количеството на сатва гуна в тялото, за да може то да функционира по възможно най-добрия начин.

Всички храни се разделят условно в три категории според основната гуна, която съдържат.

Тамастичните храни е добре да се избягват. В тази категория спадат:трите гуни - тамас

 • месо, в това число и морски дарове
 • силно обработени храни, fast food
 • гъби
 • яйца
 • чесън и лук (съдържат и раджастична енергия)

Раджастични са следните храни:трите гуни - раджас

 • кофеинови напитки от всякакъв тип (кафе, черен и зелен чай)
 • черен шоколад
 • храни със силно изразен сладък, солен, кисел вкус
 • пикантни храни и подправки
 • неузрели плодове и зеленчуци

Сатвичните храни са тези, които трябва да приемаме основно и, които се използват в аюрведичната кухня. В тази категория спадат:трите гуни - сатва

 • узрели плодове и зеленчуци
 • сурови ядки
 • бобови и житни култури
 • семена и техни производни (натурално извлечени мазнини, например)
 • млечни продукти, които не са ферментирали или в процес на гниене

 

За да бъдем здрави и щастливи аюрведа препоръчва да наблягаме на сатвичните храни, както и да се грижим за телата си чрез редовно движение. Възползвайте се от предстоящите почивни дни и отдъхнете, като си сготвите вкусна домашна храна и се насладите на настъпващата пролет сред природата.

Коментари

 1. […] цяло, стремете се да консумирате повече сатвични храни и да си изградите дневен режим, с който тялото ви да […]