Най-важното, което трябва да знаеш за суровите ядки

В света са познати 53 вида ядки и ние ги обичаме всичките! Най-вече, защото възможностите за използването им са неизброими. Ядки можем да си хапваме, както в чист вид, така и като добавка към салатки, ястия и супички. От сурови ядки можем да си направим мляко или сиренце. Можем да сътворяваме блатове за вкусни торти от тях или да ги добавяме в други десерти за консистенция и плътност на вкуса. Сигурна съм, че се сещате за още много приложения на ядките, но знаете ли как да ги използвате и съхранявате по най-добрия начин?

Защо да накисваш суровите ядки преди консумация

Правилната консумация на ядките е доста популярна тема в последно време. Всички знаем, че печените ядки съвсем не са полезни, но знаете ли, че консумирането им в суров вид също има негативни последици за организма? Защо? Защото суровите ядки съдържат т.нар. ензимни инхибитори. Това са вещества, които имат защитна функция и предпазват ядката от изгниване при неподходящи за покълване условия. Тези ензимни инхибитори, обаче, съвсем не са полезни за човешкия организъм, защото се свързват с нашите храносмилателни ензими и ги неутрализират или деформират.

Още един проблем на суровите ядки е високото им съдържание на фитинова киселина, която е типична също и за семената, бобовите и зърнените култури. Тя не е полезна за телата ни, защото се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не ни позволява да усвоим полезните вещества от храната. Като цяло, редовната консумация на сурови ядки може да доведе до здравословни проблеми, сред които дефицит на минерали, стомашни и кожни проблеми.

Хапването на сурови ядки води до неспособност на организма да разгради големите протеинови молекули, което нанася ред щети на тялото ни. Всичко, което ви споделих до тук няма за цел да ви откаже от ядките, а напротив. Решение на проблема има и то е много просто – накисване!

При накисването на сурови ядки се случват два основни процеса:

  • Неутрализация на ензимните инхибитори
  • Премахване на фитиновата киселина

сурови ядки 2
Най-просто казано, накиснатата ядка е жива ядка! В нея вече е започнал процесът на покълване, което я прави много по-богата на витамини и много по-лесна за усвояване на организма. Когато хапваме накискнати ядки, ние си набавяме множество полезни вещества (протеини, минерали и витамини от В група) без да поставяме тялото си под риск от храносмилателни проблеми и болести.

Разбира се, всички ядки са различни и имат нужда от определено време за накисване, за да се активират полезните вещества и да се неутрализират вредните, но основното правило е просто. Накисвай суровите ядки в хладка вода, така че течността да ги покрие и да останат няколко сантиметра отгоре за набъбване. Можеш да добавиш и щипка хималайска сол, за да подпомогнеш процеса – тя спомага за неутрализирането на ензимните инхибитори. Покрий съда и остави ядките за няколко часа (колко точно – виж инфографиката). След това изхвърли водата и изплакни добре ядките. Съхранявай ги в хладилник или студен килер – така накиснати и измити обикновено издържат около 24 часа. Консумирай без грам притеснение и с много удоволствие!

Инфографиката за накисване на сурови ядки, семена, зърнени и бобови култури е дело на Надя Петрова от nadiapetrova.bg

накисване на сурови ядки

 

Коментари

  1. […] Както се досещате, няма да ви представя класическа рецепта за мляко с какао. Моята интерепретация включва няколко основни разлики – използват се ядки, вместо мляко, истинско какао на прах и фурми за сладост. Важно е преди да си приготвите рецептата да накиснете ядките. Защо е добре да се накисват ядките и колко е оптималното време за накисване, можете да прочетете тук. […]